Naturvetenskap
Sjöberg (2005) menar att naturvetenskap handlar om att förstå världen runt omkring oss. Ginner (1996) anser att naturen är ”naturgjord”. Vi menar att naturkunskapen betyder olika för olika människor, alla har olika erfarenheter och uppfattningar och det är viktigt att utveckla ett kritiskt förhållningssätt, exempelvis kan geografiska förhållanden och det klimat där man bor spela en central roll för vad elever kan utveckla förståelse för. Fysik, kemi och biologi tenderar att räknas som naturvetenskapliga ämnen i skolans värld. Hör tekniken till naturvetenskapen? Vilken roll spelar könet för uppfattningen av naturvetenskapens betydelse? Våra diskussioner gör att vi förstår vidden av naturvetenskapen och hur alla olika delar spelar roll för helheten. I läroplanen för förskolan (Lpfö98) står det att varje barn ska tillägna sig begrepp, samt se samband och upptäcka sin omvärld.
Teknik
De associationer till teknik som vi har handlar om konstruktion. ”Teknik är allt det människan sätter mellan sig själv och sin omgivning för att uppfylla olika behov samt de kunskaper och färdigheter hon utvecklar och förvaltar i denna problemlösande process (Ginner, 1996, s.22)”. Teknik finns överallt i allas vardag som vi omedvetet tänker på och som vi är beroende av. När vi diskuterade kom vi fram till att teknik i hög grad handlar om problemlösande vilket Ginner upplyser oss om. Andersson (2008) anser att teknik är ”människogjord”. Ginner menar att teknik som skolämne är mer begränsat än ordet teknik som begrepp.
(Ämnes)didaktik
”Didaktik handlar alltså om de värderingar som ligger bakom urval och strukturering av undervisningens innehåll. Ämnesdidaktik är ämnenas didaktik,… (Sjöberg, 2005, s.30)”. Kunskaperna kring ämnet är av stor vikt och vi tolkar det som att vi bör kunna välja ut det i ämnet som är relevant att undervisa i. Det är ett reflekterande arbetssätt som innefattar de didaktiska frågorna vad, hur, varför och för vem? Sjöberg (2005) menar även att ämnesdidaktiken är en bro mellan ämnet och pedagogiken.
Ämnesteori
Ämnesteori är för oss den kunskap om ämnet, som exempelvis läraren har.
Avslutningsvis vill vi utifrån läroplanen för förskolan (lpfö98) ta tillvara på barnens vetgirighet i kommande verksamhet, att utgå från de frågor som barnen har och väva in dem i verksamheten. I läroplanen (Lpo94) står det att eleverna bör arbeta på ett mångsidigt sätt för att intresse och kunskap skall kunna utvecklas. I kursplanen för teknik står det att eleven i slutet av det femte skolåret ska ha en förståelse för viktiga aspekter av teknikutvecklingen samt dess betydelse för natur, samhälle och individ.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar