2009-04-08

Teknik i skolan och förskolan

Efter att snart ha studerat till lärare i tre år har jag insett att det går att se det man vill se bara man tittar med ”rätt” ögon. Det jag en gång ”bara” såg lek i kan jag nu härleda till de flesta ämnen. Ahlrik (090130) menar att människor och djur alltid har använt sig av teknik, teknik handlar om att man skapar och använder ett föremål för att tillfredsställa ett behov. När jag hör ordet eller ämnet teknik går mina första tankar mot elektriska apparater som tv, dator eller till olika motordrivna fordon. Ginner och Mattson (1996) menar att vår omvärld är fylld med teknik som vi knappt reflekterar över, teknik kan nästan vara allt. Barn använder sig av teknik när de tillexempel bygger en koja, när de pysslar eller när de ska lösa ett problem. Ahlrik (090210) menar att det är viktigt att sätta in begreppet teknik i relevanta sammanhang. Skolan/förskolan är full av teknik, gångjärnen i dörrarna, pennvässaren, toaletten och cyklarna är bara några exempel. Teknik kan man även arbeta med under bild- och idrottslektionrna, det viktiga är att läraren tydliggör för barnen/eleverna att det är teknik som arbetas med. Ginner och Mattson (1996) anser att det är nödvändigt att höja den tekniska bildningen hos alla elever, alla ska ha en god allmänbildning och kunna diskutera samhällsfrågor.

Jag har nu varit ute på mina fältstudieplatser och studerat hur de arbetar med teknik samt vad de har för material. På både förskolan och skolan finns det en digital fotoram i entrén som rullar upp ett bildspel över vad de arbetat/arbetar med just nu. På förskolan höll de denna period på med att konstruera ett slott av bland annat mjölkkartonger och toarullar. En av förskoleläraren berättade för mig att det hade varit ute och studerat hur förskolans väggar var byggda då den är gjord av tegel och mjölkartongerna kan liknas med tegelstenar. Det fanns även en dator som både pedagoger och barn kan använda och de lägger stor vikt vid pedagogisk dokumentation. På skolan håller de på med ett tema om rymden i och med astronomiårat och i temat fanns ämnet teknik involverat, de både byggde och konstruerade samt pratade om rymdfarkoster. Både förskolan och skolan har gångavstånd till Science centret Balthazar och går dit flera gånger per år. De har även några gånger lånat med sig olika temalådor till skolan för att utföra olika experiment.

På förskolan finns det ett målarrum där barnen kan skapa konstverk utifrån olika tekniker med hjälp av papper, pennor, saxar, målarfärg samt olika paljetter, knappar, pärlor med mera. Sedan finns det också en lekhall där barnen bland annat kan bygga och konstruera med klossar, lego och kapplastavar. De som jag härleder till teknik på skolan är datorer, projektorer och overhead-apparater. Sedan har jag även lagt märke till att de på bilden skapar verk med olika tekniker, de har bland annat gjort tavlor med mosaikteknik. På idrotten har de till exempel spelat handboll och de blev då instruerade hur de skulle kasta på ett tekniskt ”bra” sätt.
Referenser:
Ahlrik, A-S. (090130). Ämnet teknik, innehåll och tilämpningar. Föreläsning på Högskolan i Skövde
Ahlrik, A-S. (090210). Teknikämnet och barns tidiga åldrar. Föreläsning på Högskolan i Skövde
Ginner, T & och Mattson, G. (red.) (1996). Teknik iskolan. Lund: Studentlittartur

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig till fullo Lisa!! Man ser och kan härleda det mesta på en förskola eller i ett klassrum till något ämne! Där är fullt av matematik, teknik och inte minst en fantastisk språkfrämjande miljö. Vi vuxna måste bara öppna dörrarna för barnen, göra det osynliga synlig och med positiv anda presentera de oändliga möjligheter som finns för att tillägna sig nya kunskaper.

    SvaraRadera