2009-03-18

Jennys och Lisas lärandetillfälle i förskolan

Vi (Jenny och Lisa) har nu genomfört och observerat varsitt lärandetillfälle med fem förskolebarn i ena gruppen och fyra i den andra gruppen. Det var blandat med både flickor och pojkar i grupperna, samtliga barn var födda 2003.

Lärandetillfället började med att begreppet flyta klargjordes genom att vi både talade om det samt visade ett trähjul som flöt i en balja med vatten. När vi gjort det lästes sagan om förskolebarnen och skalbaggen. Sagan slutar med att barnen ska försöka hjälpa skalbaggen över bäcken till sin familj, det enda hjälpmedel de hade var en klump av modellera. Först frågades barnen om vad de trodde skulle hända om vi släppte klumpen i vattnet. Några trodde den skulle flyta, andra sjunka och en trodde att den skulle bli klistrig. Klumpen släpptes i vattnet och det kunde konstateras att den sjönk. Efter det fick samtliga barn en egen klump av modellera som de skulle försöka att få att flyta i baljan med vatten.

Barnen kom med olika förslag på hur modelleran kunde formas som de också provade. Under experimentets gång kom förslag som; ”Leran måste plattas”, ”Vi kan göra en flotte av den” eller ”Den kan se ut som en tacos”. Under tiden barnen formade leran frågade vi de om det vet något som kan flyta. Det visste de och de svarade att både båtar och träd kan flyta. När den sjönk respektive flöt frågade vi barnen om vad som hände för att de skulle reflektera över det. Några barn konstaterade att leran var för tjock och tung och det var därför den sjönk. De berättade också att det var viktigt att kanterna var tillräckligt höga samt att det inte fick finnas några hål som gjorde att det läckte in vatten. Ett av barnen i den första gruppen kom ganska snabbt fram till att leran måste vara formad som en båt/skål för att den skulle flyta och han testade flera gånger med samma strategi och ändrare bara lite i taget tills han fick den att flyta. Medan andra barn provade olika sätt varje gång, till exempel först en rund, sedan en platt, efter det en liten bit från klumpen och avslutningsvis en som påminde om en båt/skål. Även om de fick den båtliknande formen att flyta en liten stund provade de en helt annan strategi nästa gång. När de fått modelleran att flyta fick de prova att lasta båten med knappar eller en lerklump som symboliserade skalbaggen som de skulle rädda.


Avslutningsvis diskuterades det hur modelleran måste vara formad för att den skulle flyta och sedan fick de rita varsin teckning utifrån det som gjorts samt berätta om den. Vi kommer att bifoga några av barnens teckningar i ett senare inlägg.

Måluppfyllelse
Genom sagan och det lekfulla arbetssättet (experimentet) har barnens nyfikenhet och utforskande uppmuntras. Barnen provade eller såg flera olika sätt att forma leran på innan de lyckades få den att flyta. Under lärandetillfället kom barnen med hjälp av våra frågor fram till att modelleran måste vara formad på ett speciellt sätt för att den ska flyta. Både genom de lyckade och misslyckade försöken drogs slutsatser tillsammans med barnen (se ovan).

Reflektion
Som vi alla vet är barn olika och det är både intressant och underhållande att se hur olika barn tar sig an en uppgift. En del barn arbetade tålmodigt efter en strategi medan andra provade fler olika former. Vi lade också märke till att en del barn hade svårigheter med att forma leran på det sättet som de ville och blev tillslut uppgivna av att se den sjunka gång på gång. De barnen med god finmotorik hade lättare att forma leran. Vissa av barnen fick vi hjälpa att forma leran lite grann och det märktes att de blev glada när de såg sin skål/båt flyta. Under experimentets gång uppmuntrades barnen att titta och ta lärdom av varandra, något barn försökte även berätta hur han gjort för att lyckas. Skalbaggen som barnen skulle försöka hjälpa över bäcken hade vi inte med och barnen kom med förslag att en liten lerbit skulle kunna symbolisera den. Det förslaget ansåg vi var bra och det var bra att de fick testa om sina båtar verkligen kunde bära upp ”skalbaggen”.

1 kommentar:

  1. Bra att ni lät barnen diskutera sina olika resultat. Såg ni om de barn som hade svårigheter att forma till sin lerklump drog lrdom av de andras arbete? Om ni tänk då på att här är ni viktiga för att få barnen att jämföra sina lyckade försök med de misslyckade för att därigenom kunna se det som var avgörande för om det skulle lyckas eller inte. Med andra ord, ni får hjälpa barnen att fokusera vad det är som gör att något flyter eller sjunker om det inte ser det själva.

    SvaraRadera