2009-03-11

Lärandetillfälle i förskola och skola

Lärandetillfälle i förskola
Vi har planerat att starta lärandetillfället genom att läsa en saga som vi själva har utformat för barnen för att fånga deras intresse. Här är sagan: Det är torsdag och alla förskolebarnen ska gå till skogen. Elin och Svante är bästa vänner och att gå till skogen är det bästa de vet för då får man leka vid bäcken. Men idag är inte allt som vanligt. När de kommer fram till bäcken ser de en liten skalbagge som vill ta sig över, för skalbaggefamiljen står på andra sidan och väntar.
Elin och Svante förstår att skalbaggen kommer att drunkna om den inte får hjälp att ta sig över. Barnen vet att de inte får gå i bäcken så de kan inte gå över med den. Elin och Svante bestämmer sig för att hjälpa skalbaggen att ta sig över till andra sidan. Det enda de hade med sig var en klump av modellera som Svante hade i sin ficka. "Kan vi använda den här", säger Svante till Elin. Vad tror ni?
Utifrån de intervjuer vi har genomfört har barnen ingen uppfattning om vad begreppet flyta är, därför tänkte vi börja med att visa vad begreppet flyta är genom att visa en kork som flyter på vattnet. Vi har tänkt oss en grupp med ca fem barn som sitter vid bord så att de ser varandra. Innan de får börja experimentera frågar vi barnen vad de tror kommer att hända när vi släpper ner leran i vattnet, hur kan vi göra för att få den att flyta? Därefter får barnen experimentera med modelleran och vattnet. Efter det får de rita och måla vad som hände. Vi frågar dem hur de skulle berätta vad som hände för någon som var närvarande.
Lärandetillfälle i skola
Till att börja med skall läraren tillsammans med eleverna skriva en hypotes på tavlan vad de tror händer när läraren släpper ner en lerklump i vattnet. Sedan släpper läraren ner lerklumpen i vattnet, läraren skriver på tavlan hur vi utförde experimentet genom förslag från eleverna. Hur kan vi skriva för att någon som inte var med på lektionen ska förstå? Eller hur kan vi skriva för att någon som vill utföra ett liknande experiment ska få samma resultat? Läraren berättar att tyngdkraften från lerklumpen var större än lyftkraften från vattnet. Lerklumpen trängde inte undan lika mycket vatten som den vägde. (Rita gärna på tavlan).
Utmaningen för eleverna blir att få lerklumpen att flyta. Eleverna kommer att få en experimentrapport (bifogas senare) som de fyller i parallellt med att de utför experimentet, denna rapport har sin utgångspunkt i naturvetenskapligt arbetssätt. Till experimentet får de använda modellera och en skål vatten.
Att tala om med gruppen av barn: så länge tyngdkraften är större än lyftkraften sjunker föremålet. Föremålet står för tyngdkraften och vattnet står för lyftkraften. Tala om Arkimedes, varför blev det som det blev? Tyngdkraften strävar neråt och lyftkraften strävar uppåt, är de lika flyter båten. Det handlar om att öka båtens (lerklumpens) volym utan att öka vikten för att få båten (lerklumpen) att flyta.
Saga med Arkimedes
För mycket länge sedan levde en grekisk vetenskapsman som hette Arkimedes. En dag när han skulle bada och klev i badkaret märkte han att hans kropp kändes lättare ju mer han sjönk ner i vattnet. Samtidigt såg han att vattnet steg. Arkimedes insåg plötsligt att den vattenvolym han trängde undan då han steg ner i badet var lika med volymen på hans kropp. Det berättas att han blev så lycklig över sin upptäckt att han sprang ut naken på gatan.
Genom Arkimedes kom upptäckten fram, hur föremålet flyter, detta kallas Arkimedes princip.

1 kommentar:

  1. Härliga sagor ni har skrivit ihop! Dem tror jag kommer att göra att barnen och eleverna kommer att förstå mer om både flyta och om Akimedes princip...kul att ni har så mycket bildlig dokumentation! hälsningar Emma eriksson

    SvaraRadera